Warzywa-Owoce Vertus

Rodzaje sałat

Endywia

Ma pomarszczone lub kędzierzawe liście, o wyrazistym, ostrym smaku. Zewnętrzne liście są gorzkawe i twarde, środkowe łagodniejsze. Jest dekoracyjna, ładnie komponuje się z innymi sałatami. Najsmaczniejsza z sosem winegret, z dodatkiem cebuli, musztardy, czosnku, ze skwarkami lub grzankami.

 

endywia

Dębolistna

Przypomina delikatne dębowe liście o różnych odcieniach. Ma ostry smak i zapach. Niezwykle smaczna również z delikatnymi sosami. Idealny dodatek do innych sałat, np. masłowej.

 

 dębolistna

Krucha, lodowa

Okrągła, jasnozielona, o twardej, zwartej główce i kruchych liściach. Ma charakterystyczny, łagodny smak. Jej zaletą jest trwałość, nie traci smaku nawet po 2-3 dniach przechowywania.

 

sałata lodowa

 Radicchio

Włoska odmiana cykorii. Wygląda jak nieduża główka kapusty o czerwono-białych marmurkowych, bardzo dekoracyjnych liściach. Krucha, o ostrym smaku. Jada się ją raczej na surowo, ale można też dusić i zapiekać - uwaga, wtedy traci kolor.

 

radicchio

 

Lollo Rosso, Lollo Biondo

Sałata Lollo ma bardzo dekoracyjne, kędzierzawe liście i subtelny smak. Uprawiana jest w dwóch odmianach: czerwonej (Lollo rosso) i zielonej (Lollo biondo).

 

lollo rosso lollo biondo

Masłowa, głowiasta

Okrągła, w kształcie kapusty, zielona na wierzchu, z rdzeniem zabarwionym na żółto, o luźnych, miękkich, zwijających się liściach, które po przełamaniu wydzielają sok. Jasnozielona, o łagodnym smaku. Jada się ją np. ze śmietaną.

 

sałata masłowa

Roszponka (roszpunka)

Ma małe, aksamitne, ułożone w rozetę liście o orzechowym smaku. Mogą być one szerokie, okrągłe, ząbkowane - w zależności od odmiany. Najlepsza jest z oliwą i sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Używana też w farszach, może być smażona na maśle i podawana zamiast szpinaku.

 

roszponkajak gotować warzywa

Rukola (rokietta)

Ostatnio jest bardzo popularna, ma oryginalny smak. Można ją hodować u nas, jest dość odporna na szkodniki. Ma podłużne, ciemnozielone liście podobne do mleczu i wyraźnie pieprzowy smak. Liście młodsze są delikatniejsze, starsze - ostrzejsze. Można je gotować, podsmażać na oleju i dodawać do sosu, np. do makaronu.

 

rukola

Rzymska lub z wyspy Kos

Z długimi liśćmi i wyraźnie zaznaczonymi nerwami. Krucha, o łagodnym smaku, dobra z ostrymi aromatycznymi sosami. Ponieważ ma długie liście, kroimy je na kilka części. Podajemy tylko młode listki, te starsze, z wierzchu, odrzucamy.

 

salata rzymska

 

żródlo: http://gastromonia.blox.pl/2008/04/Rodzaje-salat.html